Project 11


Zomer 2011 kwam ik in Kroatië steeds maar het cijfer 11 tegen, of een veelvoud ervan. Huisnummers, kentekens, kilometerpaaltjes, wegnummers, tijdstippen... Wáárom viel mijn oog steeds juist op die nummers?!

Het was vreemd, maar eigenlijk ook wel heel leuk! Het is een mooi cijfer :-)

 

Op een strandje bij een camping op het eiland KRK lagen allemaal mooie witte stenen. Stenen met kleine gaatjes... Ik nam er een aantal mee, om te kijken of ik die thuis met mozaïek kon bewerken. Gewoon een paar mooie, die, en die...en die. Ze  gingen in een zakje mee naar huis en pas bij thuiskomst haalde ik ze er uit en telde hoeveel het er waren.

Verbaasde het mij dat het er 11 waren!!!?

 

Ik besloot er iets bijzonders mee te doen, vanwege de 11.

In het teken van 11 dan ook maar.

Ik had al een keer van Dropping-Art gehoord. Een kunstwerkje ergens neerleggen met een kaartje er aan, en de vinder mag het kunstwerk dan houden. Het leek mij een leuk idee...

 

Maar wat moest er op de steen komen?

Ik was op dat moment, september 2011, begonnen met het mozaïeken van een schilderij van ca 33x33 cm, in rood, wit en blauw. En voor het eerst verwerkte ik daar wat grappige objecten in, zoals kleine klompjes of een hagedissenkop van een beeldje dat kapot gevallen was.

 

Ik besloot de steen bijpassend bij het schilderij te maken...

En hem te gaan droppen op 11-11-2011, om 11.11 uur.

 

Ik zou 11 schilderijen gaan maken, 11 maanden lang.

En bij elk schilderij één van de stenen uit KRK bewerken, totaal 11 dus.

En deze op elke 11e van de maand droppen in een van de voorheen 11 provincies van Nederland!

En zo werd het eerste eigen Mozaïek-Project geboren... "Project 11"

 

Dichteres Daphne Kalff uit Veenendaal liet ik gedichten maken bij de schilderijen. Deze zijn verwerkt op de achterkant....!

Op haar website staan deze gedichten per maand gerangschikt....

Voor wie ze wat duidelijker dan hieronder op de foto's wil lezen ;-).

 

Hieronder de verschillende maanden met de schilderijen, stenen en vinders.

Klik op de foto's om te vergroten!

Voor de uitgebreide droppingverslagen, zie mijn BLOG!


November 2011

"Ik hou van Holland" ontstond puur intuïtief. Er zitten stukjes tegel in die ik in de Algarve heb gevonden op straat, afkomstig van een huis, oud dus! De Delfts blauwe klompjes vond ik daar mooi bij passen...:-)

"Ik hou van Holland"

33x33 cm

Detail

Steen gedropt in Elst 

Provincie Gelderland

Gevonden door:

Verita van Lith-Teunissen

Haar reactie

Zo'n eerste keer droppen is best spannend!! Zeker als het precies om 11.11 uur moet! Het was op een plein in Elst, en het was er druk, want er zou om 11.11 uur een lachworkshop worden gegeven, haha. Toch had niemand mij in de gaten... Ik legde de steen neer, eerst op een muurtje, naast mij. Maar ik vond hem er niet zo mooi liggen, dus toen heb ik hem alsnog verplaatst!

Op de grond, voor een kadowinkel, daar viel hij wat meer in het oog....

 

Achterkant met gedicht

 


December 2011

Begonnen met dit mozaïek in november, toen de herfst in zijn volle gang was. Herfsttinten, bladeren, beweging....en een persoonlijke herinnering aan iets energetisch en onverklaarbaars dat mij 2x in november overkwam...

Welke paden bewandel jij?

"Autumn Love"

30x56 cm

 

Detail

Steen gedropt in Eindhoven

Provincie Noord-Brabant

Gevonden door:

Geen reactie gekregen...:-(

De steen neergelegd, op de grond weer, een beetje beschut tegen de muur, want het kon gaan vriezen. Aan de linkerkant van restaurant Bagels en Beans... Ik heb nog contact gehad met de eigenaar via de mail...

 

Achterkant met gedicht


Januari 2012

Januari, hartje winter, koude kleuren, pastels. Begonnen aan dit mozaïek in december, mijn geboortemaand. Intuïtief tekenend ontstond er een soort baarmoeder met navelstreng. Een 'zieltje' wordt geboren. Nieuw leven dat opborrelt... Cicades kruipen omhoog uit de grond, langs de boom, als zij 'geboren' worden.

"Geboortepad"

56x30 cm

 

Detail

Steen gedropt in Leiden

Provincie Zuid-Holland

Gevonden door:

Saskia van der Zee

Haar reactie

In Leiden dropte ik in het gebouw van het Leidsch Dagblad, in het trappenhuis. Deze zit namelijk aan de 3e Binnenvestgracht 23, met postcode 2312 NR. En dat is mijn geboortedag! 23 december!

En die NR slaat mooi op nummers en cijfers :-).

 

Achterkant met gedicht


Februari 2012

Februari, carnavalsmaand. Altijd al was ik gefascineerd door het carnaval in Venetië. Het water, de gondels, de maskers....en allerhande objecten.

"Venetiaans Carnaval"

44x32 cm

Detail

Steen gedropt in Veenendaal

Provincie Utrecht

Gevonden door:

Plien

Haar reactie

Ik deed met dit schilderij en steen mee met de jaarlijkse kunstmanifestatie Beeldend Veenendaal. Toepasselijk dus om de steen daarna te droppen in onze Veenendaalse Cultuurfabriek.....bij de Kunstuitleen ;-)

 

Achterkant met gedicht


Maart 2012

Maart, de lente in aantocht. Frisse groene kleuren, planten en bloemen ontwaken. Al werkende aan dit tafereel moest ik sterk denken aan de film "Avatar" dat speelt op de (fictieve) planeet 'Pandora'...

De doos van Pandora die zich ontvouwd...:-)

"Lente op Pandora"

61x30 cm

Detail

Steen gedropt in Leeuwarden

Provincie Friesland

Gevonden door:

Linda de Vries

Voor een droppingplek had ik dit keer gegoogled op o.a. lente en cijfer 11 en Friesland. In Friesland wordt meestal het eerste kievitsei gevonden hè?!

Uiteindelijk heb ik gedropt op de bovenste etage van het WTC (World Trade Center) hotel in Leeuwarden. Dat was de 11e etage:-), en Leeuwarden is een van de 11 Friese steden van de Elfstedentocht!

 

Achterkant met gedicht


April 2012

In april vieren wij het Paasfeest. De opstanding van Jezus uit de dood wordt gevierd. Ik ben zelf niet gelovig, maar ik geloof wel dat alles bestaat uit energie, en dat twee zielen elkaar energetisch kunnen raken....met veel kracht! Yin en Yang die samen uitspatten in energie..... (of zoiets :-) )

"Soul Energy"

41x62 cm

Detail

Steen gedropt in Maastricht

Provincie Limburg

Gevonden door:

Berta Reclusa Asian

(Pamplona, Spanje!)

Haar reactie

Een droppingplek was in dit geval niet moeilijk, dat moest de St Servaas worden, een religieuze plek. Vanwege het toerisme in Maastricht gekozen om ook maar een Engels kaartje er bij te hangen aan de steen. En dat was maar goed ook! Heel leuk dat deze steen in Pamplona terecht is gekomen, bij iemand die les geeft in kunst....

 

Achterkant met gedicht


Mei 2012

Mei, de maand van de vrijheid! Op 5 mei vieren wij bevrijdingsdag...

In 1945 was mijn vader Pools parachutist in de Slag bij Arnhem.

Vrijheid van meningsuiting (woorden), vrijheid van cultuur, vrijheid en weidsheid in het landschap, in de lucht, vrijheid van de bevolking na de oorlog....en een rode baan voor al het bloed dat vergoten is....

"Vrijheid"

83x30 cm

Detail

Steen gedropt in Hilversum

Provincie Noord-Holland

Gevonden door:

Willem Jansen

Zijn reactie

In Hilversum heb je het Mediapark, en daar hebben ze een "Paviljoen 11" !

Keuze was dus niet moeilijk! :-)

 

Achterkant met gedicht


Juni 2012

Juni, de zomer begint...

Op vakantie vertoef ik graag bij de turkooise Middellandse zee..... zon, zand, rotsen, mooie kleuren.....warmte....hmmm.

“”

30x61 cm

Detail

Steen gedropt in Middelburg

Provincie Zeeland

Gevonden door:

Belinda Schroots

Kitty de Vogel

Hun reactie

Het was maandag, en alles was nog dicht op deze droppingochtend om 11.11 uur...en het druilde een beetje van de regen. Heel lang rondgelopen voor een geschikt plekje, uiteindelijk gevonden op een tafeltje voor een niet-geopend kadowinkeltje met huisnummer 11....! (Lees maar in mijn blog daarover!)

 

Achterkant met gedicht


Augustus 2012

In augustus kom ik weer terug van mijn vakantie. Van ver over de bergen kom ik over de kronkelende weg en keer terug naar mijn roots, mijn wortels... En ik omarm mijn eik, aan de rand van het paarse veld...:-)

"Coming Home"

30x83 cm

Detail

Steen gedropt bij de Kroezeboom in Fleringen

Provincie Overijssel

Gevonden door:

Ine van Zuilekom

Haar reactie

Tja, zo'n steen móest ik natuurlijk ergens bij een eik neerleggen hè?!

Nu moesten wij toevallig op 11 juni onze zoon ophalen van een schaaktoernooi in Borne. En enig zoektocht op internet leerde mij dat niet ver daar vandaan één van de oudste eiken van Nederland staat: de Kroezeboom! Midden in de natuur natuurlijk, dus ik heb mijn fiets meegenomen op de auto en ben er naar toe gefietst, prachtige omgeving...

De mail van de vindster, die pas na 2 weken kwam bezorgde mij kippevel....

(Ook te lezen in het blog van Project 11)

 

Achterkant met gedicht


September 2012

In september begint het overal weer te bruisen. Het culturele seizoen begint weer, en ook alle verenigingen starten weer met hun cursusjaar. Zo begin ook ik weer te dansen! Folkoristisch zowel als modern :-). 

Cultuur is een prachtig iets!

"Dancing"

51x30 cm

Detail

Steen gedropt in stad Groningen

Provincie Groningen

Gevonden door:

Yvonne Malawau

Haar reactie

Een culturele plek in Groningen, dat moest het worden. Nou, dan denk ik meteen aan het Groninger Museum! Ik kom er graag...

Neerleggen deed ik hem op mijn tafeltje in het museumrestaurant....

 

Achterkant met gedicht


Oktober 2012

Oktober alweer, een jaar rondgegaan.

Dit is het laatste schilderij van Project 11, met de laatste mozaïeksteen om te droppen in de provincie die nog over is, Drenthe. De provincie van de hunebedden, die gebouwd zijn met immens grote stenen! Een heel karwei als ik die zou willen mozaïeken! De steen keert dus terug naar de grote stenen, naar zijn oorsprong dus.... De spiraal als teken voor het universum....keren wij niet allemaal ooit terug naar onze oorsprong? Waar komen we vandaan?

"Oorsprong"

51x63 cm

Detail

Steen gedropt in Emmen

Provincie Drenthe

Gevonden door:

Jessy Cremer

Zijn reactie

Aangezien ik droppen op een hunebed ietwat eenzaam vond, ben ik naar het Dierenpark Emmen geweest (oude locatie nog toen). Daar lagen ook her en der hele grote stenen! En op een van die stenen heb ik hem heel mooi neergelegd....vlakbij de apen;-)

 

Achterkant met gedicht


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb